Senzácia v Troji, Martikán nepostúpil zo semifinále

13.09.2013 Celý región

Praha (spravodajca TASR): Na MS v pražskej Troji sa zrodila senzácia. Michal Martikán v semifinále singlistov obsadil až 18. miesto a do finálovej desiatky sa nezmestil. Naopak, vo finále nebudú chýbať ďalší dvaja slovenskí zástupcovia, Matej Beňuš sa zaradil na 7. miesto a Alexander Slafkovský na 9-te.

Michal Martikán od roku 1995 vždy bojoval úspešne o medaily, najhorší výsledok si po nepretržitom zbieraní vzácnych kovov zapísal na MS pred dvoma rokmi v Čunove so siedmym miestom, teraz v Troji sa stalo prvýkrát v jeho kariére, že bude medzi finalistami na MS chýbať.

"Je to o zlých pocitoch, od štvrtej bránky som bojoval proti vode, podišiel som piatu protiprúdnu, a potom nechytil rytmus," popisoval svoje dojmy a zaváhania na trati Michal Martikán. "Chyby sa kopili, ľahšie by som napočítal bránky, ktoré som prešiel priemerne bez nich. Zdalo sa, že trať bude náročná, no nie fyzicky. Po technickej stránke boli bránky príliš predsadené, nutné bolo použiť silu a pomocné erky, pretočiť sa proti prúdu. Od polovice trate som vedel, že je to na nič a od trištvrtiny, že to nebude stačiť. Jedna jazda je aj o neistote, niekedy vyjde viac, inokedy menej."

Michal Martikán zalovil v pamäti, keď sa mu stalo niečo podobné. "Naposledy som asi takéto niečo zažil práve v Troji pár rokov dozadu. Piatok 13-teho ma už v Prahe aj vykradli, takže toto nie je určite môj deň. Tento rok som vynechal väčšinu pretekov, okrem dvoch, no neľutujem, som presvedčný, že to bolo na niečo dobré. Všetko išlo podľa plánu, okrem jednej jazdy, semifinálovej tu v Troji. Tento neúspech ma však nezastaví, ďalšiu sezónu už pôjdem naplno."

V cieli si Alexander Slafkovský postupne odškrtával súperov, ktorí by ho vytlačili z postupového miesta. Úľava nastala až vtedy, keď matematicky mu čas stačil na finále. "Nebolo to podľa mojich predstáv, bol som plný očakávania, či mi to vydá. Čas nebol katastrofálny, no len pozvoľna som sa presviedčal, že nebudem vo finále chýbať. Deväť mesiacov sme trénovali hlavne na jednu jazdu, finálovú na MS, a ja verím, že to dobre dopadne. Najskôr sa treba dobre vyspať, a potom dokonale sústrediť. Ak ukážem vo finále dobrú jazdu, môžem skončiť v prvej trojke."

Matej Beňuš vyžaroval zo seba najviac spokojnosti zo 7. miesta, zahorúca však aj krútil hlavou nad niektorými menej vydarenými úsekmi. "Spokojný som, to áno, už v cieli som tušil, že čas mi stačí na finále. Jazda bola priemerná, vo finále si trúfam na viac, hlavne sa vynasnažím neťuknúť. Ten jeden dotyk v bránke bol v semiifnále tesný, no už sa ním nezaoberám, s rodinou pôjdem na večeru a pozriem si nejaký dobrý film. Vo finále sa koncentrujem naplno na jazdu, rád by som zopakoval bronz z predchádzajúceho šmapionátu, dôležité však bude zo seba vydať všetko, na čo mám."

V semifinále kajakárov mala slovenská výprava jedno želiezko v ohni, no Ján Šajbidor sa do červena nerozžeravil a obsadil nepostupové 27. miesto. Od postupového desiateho ho delilo až 5,67 sekundy, na prvého Nemca Aignera priepastných 9,05. Nepomohla mu ani čistá jazda a slovenskú kajakársku ekipu v neradostnej bilancii nezachránil.

Semifinále kajakárov neprialo nielen Šajbidorovi, ale aj takým osobnostiam ako dvojnásobnému svetovému šampiónovi v rokoch 2009 a 2011, až 17. Slovincovi Kauzerovi, 21. Talianovi Molmentimu, olympijskému víťazovi v Tacene'2010 a OH v Londýne'2012, a 34. Nemcovi Schubertovi, svetovej renkingovej dvojke.

Semifinálové výsledky
C1 muži: 1. Sideris Tasiadis (Nem.) 104,43 (0), 2. Denis Gargaud Chanut (Fr.) 104,83 (2), 3. Stanislav Ježek (ČR) 105,49 (0), ...7. Matej Beňuš 105,98 (2), 9. Alexander Slafkovský 107,56 (2), ...nepostúpil 18. Michal Martikán (všetci SR) 111,89 (4)
K1 muži: 1. Hannes Aigner (Nem.) 95,42 (0), 2. Mateusz Polaczyk (Poľ.) 96,13 (0), 3. Samuel Hernanz (Špan.) 96,78 (0), ...27. Ján Šajbidor (SR) 104,47 (0)
 

Vyberte región